Sałatka czosnkowa do obiadu i grilla

Sałatka czosnkowa to super dodatek do każdego obiadu, a do dań z grilla to u nas numer 1. Przygotowuje się ją błyskawicznie, potrzeba niewielu składników i zawsze ekspresowo znika. Zawsze kiedy ją podam goście chętnie dokładają sobie kolejną porcję sałatki. Wiem na pewno, że sałatka jest bardzo smaczna, wszyscy co ją skosztują to zachwalają. Spróbujcie sami


Składniki:
  • 8 ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 3 łyżeczki miodu naturalnego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 5 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Obrane ogórki kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a czosnek w plasterki. W miseczce mieszamy olej, musztardę, miód, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki, cebulę i czosnek mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę przekładamy do słoika i odstawiamy do przegryzienia. Słoik z sałatką trzymany w lodówce wytrzyma spokojnie kilka dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!