Szybkim i niewymagającym ciastom mówię zdecydowanie TAK! Taki jest też przepis na tego murzynka. Nie trzeba się męczyć z długim miksowaniem, ubijaniem oddzielnie białek, czy brudzeniem dużej ilości naczyń. Wystarczy składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia i wstawić do piekarnika. Ten murzynek jest jak błyskawica - szybko się go robi i jeszcze szybciej znika, a rodzina wyjada go do ostatniego okruszka
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- słoiczek powideł śliwkowych (około 300 ml)
Przygotowanie:
Do miski z mąką wsypujemy kakao, sodę i cukier puder. Dodajemy jajka, wlewamy olej i mleko. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 min., najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy murzynek jest gotowy. Upieczonego murzynka można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
błyskawiczny murzynek ciasta ciasto murzynek murzynek murzynek z powidłami szybki murzynek
Cudowny, łatwy przepis. Moje 11 letnie dziecko robiło to ciasto już kilka razy, samo! Czasem z połowy składników, wtedy nie jest aż tak wysokie i równo się wypieka. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe ciasto. Tylko nigdy nie wiem ile to szklanka mąki... itd...
OdpowiedzUsuńEh.....mam tak samo,szklanki są różne...
Usuństandardowa szklanka ma 250 ml
UsuńWyszedł zakalec gigant. Nigdy więcej z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńŻadna nowość w przypadku murzynka. To nie wina przepisu.
UsuńNie polecam.4 szklanki mąki to zdecydowanie za DUŻO!Robiłam wszystko zgodnie z przepisem a zakaluch taki że szkoda gadać.
OdpowiedzUsuńilość mąki jest odpowiednia, ciasto nie może być za długo miksowane, tylko do połączenia składników
UsuńPieczemy góra dół czy termoobieg
UsuńZa duzo maki to przepis na bardxo duza blache sa nie wywazone porcje skladnikow.Wszystkiego jest mega za duzo.Pomimo krótkiego miksowania to i tak bedzie zakalev.Nawet na fotce widav ze niejest puszysty yylko zbity.Z tego przepisu napewno sie nie uda.Szkoda skladnikow.
UsuńPieczenie góra-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńgóra-dół
UsuńNie dobry
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo pyszne. Bez żadnego zakalca. 😄
OdpowiedzUsuńSuper ciasto🙂 wielokrotnie robiłam. Z tej ilości robiłam dwie blachy ciasta. Dziwne, że niektórym wychodzi zakalec ale może tak się dzieje gdy za długo się miesza lub skladniki nie są w temperaturze pokojowej.
OdpowiedzUsuńTo nie murzynek!!
OdpowiedzUsuń