Panierowane gołąbki z młodej kapusty to smaczny pomysł na gołąbki inne niż te duszone, gotowane czy pieczone w piekarniku. Gołąbki w panierce, smażone na patelni to jedno z naszych ulubionych wiosennych dań. Dzięki chrupiącej panierce gołąbki zyskują nowy wymiar smakowy. Są super propozycją na obiad, który każdego zaskoczy. A Wy w jakim wydaniu lubicie gołąbki? Jeżeli szukacie innych pomysłów na młodą kapustę to polecam Wam kozią brodę i kapustę w cieście
Składniki:
- 12 dużych, obgotowanych liści młodej kapusty
- 2 szklanki suchego ryżu (około 1 kg po ugotowaniu)
- 1 cebula
- około 800 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 5 jajek
- majeranek
- słodka papryka
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Solimy, pieprzymy dodajemy majeranek i paprykę słodką. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość smażymy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Do ugotowanego, przestygniętego ryżu dodajemy przesmażone mięso i wbijamy jedno jajko. Farsz dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręką. Następnie z na obgotowane liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.
Cztery jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Przygotowane gołąbki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Gotowe gołąbki smażymy powoli na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki panierowane gołąbki w panierce z patelni gołąbki z młodej kapusty młoda kapusta obiad