Kozia broda - chrupiąca kapusta w panierce

Sezon na młodą kapustę w pełni, w naszym domu nie może się obyć bez kapusty w panierce. To jest jeden z wiosennych przysmaków, który uwielbiamy. Kozia broda to mało wymagająca potrawa, która znakomicie nadaje się na danie główne lub jako dodatek do niego. Kapustę w panierce robi się ekspresowo, więc jak poszukujecie przepisu na kapustę, to będzie strzał w 10. Innym pomysłem na młodą kapustę, który warto wypróbować jest przepis na kapustę w cieście


Składniki:
  • 1 średnia młoda kapusta lub dwie małe
  • 4 jajka
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy luźne liście. Następnie kapustę kroimy w ósemki, jeżeli jest mała to w ćwiartki. Kapustę kroimy tak, aby w każdej części był kawałek głąba. Kapusta nie będzie się rozlatywała podczas obgotowywania i panierowania. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Na gotującą się wodę delikatnie wkładamy pokrojoną kapustę i gotujemy kilka minut. Kapusta nie może się rozgotować. Następnie każdy kawałek delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i ostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i słodką papryką. Kawałki kapusty obtaczamy w jajku i bułce tartej, tak aby brzeg kapusty pozostawić bez panierki.


Tak przygotowaną kapustę smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Usmażoną odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!