Ostatnio brakuje nam czasu, a jak już mamy wolną chwilę to chcemy ją spędzić relaksując się na działce. Długie spędzanie czasu w kuchni przy garach nie wchodzi w grę, a każdy z nas chce zjeść coś smacznego i pożywnego na obiad. Dlatego też taki obiad ze słoika to strzał w 10 - praktyczna, szybka sprawa. Niejednokrotnie korzystamy z tego szybkiego przepisu gdzie składniki wystarczy pokroić, wrzucić do słoika i do piekarnika. Kociołek z piekarnika to po prostu pożywne, swojskie danie z prostych składników. Domownikom posmakowało do tego stopnia, że ta potrawa weszła do naszego menu obiadowego na stałe
Naczynie: słoik 4,25 l
- około 1 kg młodych ziemniaków
- 500 g ulubionej kiełbasy
- 350 g boczku wędzonego, surowego
- główka młodej kapusty
- 2 cebule
- majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wyszorowane lub obrane młode ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, a boczek w dużą kostkę. Kapustę szatkujemy w większe kawałki, zostawiamy jednego liścia do przykrycia, na górę. Na spód słoika dajemy połowę ziemniaków, przykrywamy połową poszatkowanej kapusty i jedną pokrojoną cebulą. Dajemy 1/2 pokrojonej kiełbasy i boczku. Całość przysypujemy dość sporą ilością majeranku. Solimy i pieprzymy. Następnie warstwy powtarzamy, dajemy resztę ziemniaków, kapusty, cebuli, kiełbasy i boczku. Przysypujemy sporą ilością majeranku. Solimy i pieprzymy. Wierzch przykrywamy odłożonym liściem kapusty.
Słoik przykrywamy szczelnie folią aluminiową i robimy w niej kilka dziurek, aby para miała którędy uciekać. Tak przygotowany słoik wstawiamy do zimnego piekarnika. Grzałkę ustawiamy na 180 st. i pieczemy około 60 - 70 min. Następnie piekarnik wyłączamy i czekamy około 15 minut, aby słój lekko przestygł. Po tym czasie słoik z obiadem ostrożnie wyciągamy z piekarnika.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kociołek z piekarnika kociołek ze słoika obiad obiad pieczony w słoiku obiad ze słoika
A słoik nie pęknie?
OdpowiedzUsuńNie jeżeli nie będzie uszkodzony i wstawiamy do zimnego piekarnika, a nie już nagrzanego
UsuńA tylko z młodymi ziemniakami? Bo teraz niestety brak takich
OdpowiedzUsuńnie muszą być młode
UsuńNie lepiej wstawić to do naczynia szklanego żaroodpornego, tylko męczyć się ze słoikiem? Wygodnie potem wyciągać jedzenie ze sloika? A pomieści się w takim słoiku tyle składników?
OdpowiedzUsuńtutaj jest użyty 4litrowy słoiki, który pomieści wszystkie składniki. Nie każdy ma takie duże naczynie żaroodporne :)
Usuńwstaw 4 słoiki 1 litrowe.Każdej osobie po 1 szt i problem z głowy
OdpowiedzUsuńProszę o link gdzie można kupić tak wytrzymały na temperaturę (180 st. C) słoik. Chętnie nabędę...
OdpowiedzUsuńja używam zwykły duży słój, nie wolno wstawiać go do nagrzanego piekarnika, tylko musi się powoli nagrzewać
UsuńJak robimy weki i wytrzymoja tak samo i wytrzyma ten przepis.
UsuńJa to samo robie w brytwance lub w naczyniu zaro odpornym wychodzi pycha.
OdpowiedzUsuńRobię to w każdym normalnym garnku a na folię nakładam tylko pokrywkę . Po upieczeniu wyjmuję garnek od razu a nie czekam na ostygnięcie
OdpowiedzUsuń