Kotlety lwowskie

Ostatnio będąc u Cioci miałam okazję zajrzeć do jej notatnika z przepisami. Znalazłam tam tak dużo ciekawych przepisów, że od razu kilka z nich musiałam spisać 😉 Między innymi był tam przepis na kotlety lwowskie, na które nabrałam chęci, tym bardziej, że był tam dopisek "mega szybkie, mega smaczne". Tak też jest. Kotlety w tym wydaniu są naprawdę dobre, a jednocześnie nie są pracochłonne. Domownicy stwierdzili, że częściej muszą pojawiać się na naszym stole


Ilość: 12 sztuk

Składniki:
  • 900 g mielonego fileta z indyka
  • około 300 g startego sera żółtego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub masło klarowane do smażenia


Przygotowanie:

Bułkę kajzerkę namaczamy w wodzie. W międzyczasie do mięsa mielonego dodajemy ser żółty i jajko. Bułkę odsączamy z wody i dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy najlepiej wyrabiając dłonią.


Dłonie zwilżamy wodą i z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Dlaczego mi wychodza twardw mielone 😡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozesz dodac lyzkę masła do masy a bialko z jajka ubic zamiast razem z zóltkiem dac

      Usuń
  2. Za duża temperatura smażenia. Scinają się za szybko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wody trzeba dodać do masy

    OdpowiedzUsuń