Ostatnio będąc u Cioci miałam okazję zajrzeć do jej notatnika z przepisami. Znalazłam tam tak dużo ciekawych przepisów, że od razu kilka z nich musiałam spisać 😉 Między innymi był tam przepis na kotlety lwowskie, na które nabrałam chęci, tym bardziej, że był tam dopisek "mega szybkie, mega smaczne". Tak też jest. Kotlety w tym wydaniu są naprawdę dobre, a jednocześnie nie są pracochłonne. Domownicy stwierdzili, że częściej muszą pojawiać się na naszym stole
Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 900 g mielonego fileta z indyka
- około 300 g startego sera żółtego
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę kajzerkę namaczamy w wodzie. W międzyczasie do mięsa mielonego dodajemy ser żółty i jajko. Bułkę odsączamy z wody i dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy najlepiej wyrabiając dłonią.
Dłonie zwilżamy wodą i z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety drobiowe kotlety lwowskie kotlety mielone kotlety mielone z serem kotlety po lwowsku kotlety z serem żółtym obiad
Dlaczego mi wychodza twardw mielone 😡
OdpowiedzUsuńMozesz dodac lyzkę masła do masy a bialko z jajka ubic zamiast razem z zóltkiem dac
UsuńZa duża temperatura smażenia. Scinają się za szybko.
OdpowiedzUsuńWody trzeba dodać do masy
OdpowiedzUsuńlub mleka
OdpowiedzUsuń