Marynowane ogórki na szybko to fajny sposób na smaczną zakąskę, dodatek do kanapek, obiadu czy grilla. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do ogórków w połączeniu z takim zestawem przypraw. Okazało się, że są genialne i teraz goszczą u nas nie tylko do codziennych obiadów ale i na rodzinnych imprezkach. Przygotowanie tych ogórków zajmuje zaledwie 15 minut, a potem wystarczy kilka godzin w słoiku i są gotowe. Przepis jest banalnie prosty, każdy chce wiedzieć jak takie ogórki przygotować samodzielnie. Przechowywane w lodówce z powodzeniem mogą stać kilka dni
Ilość: 2 słoiki (750 ml)
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 4 kulki ziela angielskiego
- 200 ml wody
- 50 ml octu 10%
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 1 i 1/2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wyszorowane, nieobrane ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę dodajemy cynamon, kurkumę, gorczycę, cukier, sól, ziele angielskie i wlewamy ocet. Całość mieszamy i zagotowujemy. Do gorącej zalewy przekładamy cebulę i ogórki. Mieszamy. Ogórki razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Ogórki w słoikach odstawiamy na około 2 - 3 godz. do przegryzienia. W tym czasie słoiki z ogórkami obracamy parę razy, aby marynata ponownie pokryła ogórki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki bez pasteryzacji ogórki do słoików przetwory przetwory z ogórków sałatka ogórkowa sałatki