Ostatnio niezapowiedzianie odwiedzili nas znajomi i zrobiliśmy spontanicznego grilla. Ja nie miałam kompletnie pomysłu na dodatek do mięsa z rusztu, a koleżanka zaproponowała sałatkę andaluzyjską. Od razu sprawdziłyśmy czy potrzebne składniki są w domu. Okazało się że wszystko jest i zabrałyśmy się do przygotowywania tej sałatki. Muszę powiedzieć, że sałatka jest z prostych składników, a a smakuje wyśmienicie. Z pewnością nie raz wrócę do tego przepisu. Sałatka będzie gościć u nas nie tylko do dań z grilla ale i jako dodatek do obiadu
Składniki:
- 3 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- duży pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- pęczek koperku
- 2 - 3 łyżki octu 10%
- 1 łyżka miodu naturalnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w półplasterki obrane ogórki w słupki, a pomidory w paski. Koperek siekamy. Ocet mieszamy z miodem, solą i pieprzem do smaku. Pokrojone składniki mieszamy z przygotowanym sosem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki pomidory sałatka andaluzyjska sałatka do grilla sałatka obiadowa sałatki