W ogrodzie mam mnóstwo mięty, a teraz jest najlepszy czas żeby ją wykorzystać. Co roku robię syrop z mięty w dużej ilość, ponieważ wszyscy go uwielbiamy. Zawsze znika ze spiżarki jeszcze przed zimą. Szklanka zimnej wody z dodatkiem miętowego syropu to znakomite ukojenie pragnienia i orzeźwienie w upały. Przepis na syrop z mięty jest tani i bardzo prosty w przygotowaniu. W tym roku postanowiłam do syropu dodać naturalny barwnik, dzięki temu uzyskałam piękny zielony kolor, który zachwyca każdego. Dodatek naturalnego barwnika nie zmienia smaku syropu i nie musimy obawiać się, że jest niezdrowy
Ilość: 13 butelek (300 ml)
Składniki:
Składniki:
- 80 gałązek mięty o długości około 40 cm
- 400 ml soku wyciśniętego z cytryn
- 4 l wody
- 1 kg cukru
- zielony, naturalny barwnik spożywczy
Do dużego garnka lub dwóch mniejszych wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gorącego syropu wkładamy oczyszczoną i opłukaną miętę, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dobę.
Po tym czasie syrop odcedzamy, wlewamy sok z cytryny i zagotowujemy. Jeżeli podczas gotowania na syropie pojawia się pianka to ją zbieramy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek. Do każdej buteleczki z gorącym syropem wsypujemy odrobinę zielonego barwnika. Zakręcamy i ostrożnie potrząsamy do rozpuszczenia się barwnika. Ilość dodanego barwnika zależy od własnych preferencji oraz chęci uzyskania pożądanego koloru. Butelki z syropem pozostawiamy do wystygnięcia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięta przetwory przetwory z mięty sok z mięty syrop syrop miętowy syrop z mięty zielony syrop z mięty