Leniwa sałatka na zimę

Niedawno odwiedziła mnie koleżanka z koszem pełnym warzyw z jej szklarni. Od razu co nieco postanowiłam wykorzystać na przetwory. Akurat wtedy był zabiegany czas, więc musiał to być przepis na weki szybkie, a zarazem smaczne. Przeszukując zapiski w notatniku Mama podsunęła mi pomysł na leniwą sałatkę. Przygotowanie tej sałatki nie zabiera zbyt wielu czasu, a zimą jest jak znalazł pyszny dodatek do kanapek czy obiadu. Jeżeli też chcecie przygotować sałatkę do słoików na zimę, a nie macie ochoty spędzać długiego czasu w kuchni to ten przepis koniecznie musicie wypróbować


Ilość: 9 słoików (900 ml)

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg marchewki
  • 12 główek czosnku
  • pęczek kopru z kwiatami
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
zalewa:
  • 3 i 3/4 l wody
  • 750 ml octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę. W międzyczasie czosnek obieramy. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie ogórki dobrze myjemy i nieobrane kroimy w plasterki. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem i wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie nakładamy marchewkę, czosnek i ogórki.


W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę w słoikach. Zakręcamy. Na spód garnka wkładamy ściereczkę lub ręcznik papierowy i wstawiamy słoiki. Do garnka ze słoikami wlewamy wodę do około 3/4 wysokości słoików. Sałatkę pasteryzujemy około 5 minut od momentu zagotowania. Tak przygotowaną sałatkę możemy jeść już po około 2 tygodniach.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!