Ogórki po żydowsku - najlepszy przepis w sieci

Sprawdziłam wiele przepisów na ogórki po żydowsku, ale zawsze mi coś w nich brakowało. W końcu trafiłam na ten idealny przepis. Ogórki po żydowsku z tego przepisu zawsze się udają i znikają jako pierwsze z pośród zrobionych przetworów z ogórków


Ilość: 10 słoików (450 ml)

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 główki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek liści selera
  • pęczek kopru z kwiatami
  • po 3 - 4 kulki ziela angielskiego do słoika
  • po 1 liściu laurowym do słoika
zalewa:
  • 2 i 1/2 l wody
  • 500 ml octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru


Przygotowanie:

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Po tym czasie z nieobranych ogórków odcinamy końcówki, kroimy na około 2 centymetrowe plasterki. Każdy plasterek z obu stron nacinamy tworząc krzyżyk. Uważamy, aby plasterków nie poprzecinać :) Obraną marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w półplasterki. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, gałązkę natki pietruszki i po dwa liście selera. Następnie nakładamy ogórki. Na wierzch dajemy po kilka plasterków marchewki i po 1 - 2 plasterki cebuli. Do każdego słoika wrzucamy po 3 - 4 kulki ziela angielskiego. po 1 liściu laurowym i po 2 - 3 ząbki czosnku.


W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Na spód garnka wkładamy ściereczkę lub ręcznik papierowy i wstawiamy słoiki. Do garnka ze słoikami wlewamy wodę do około 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 minut od momentu zagotowania. Ogórki po żydowsku możemy jeść już po około 2 tygodniach.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!