Sprawdziłam wiele przepisów na ogórki po żydowsku, ale zawsze mi coś w nich brakowało. W końcu trafiłam na ten idealny przepis. Ogórki po żydowsku z tego przepisu zawsze się udają i znikają jako pierwsze z pośród zrobionych przetworów z ogórków
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 główki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek liści selera
- pęczek kopru z kwiatami
- po 3 - 4 kulki ziela angielskiego do słoika
- po 1 liściu laurowym do słoika
- 2 i 1/2 l wody
- 500 ml octu 10%
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Po tym czasie z nieobranych ogórków odcinamy końcówki, kroimy na około 2 centymetrowe plasterki. Każdy plasterek z obu stron nacinamy tworząc krzyżyk. Uważamy, aby plasterków nie poprzecinać :) Obraną marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w półplasterki. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, gałązkę natki pietruszki i po dwa liście selera. Następnie nakładamy ogórki. Na wierzch dajemy po kilka plasterków marchewki i po 1 - 2 plasterki cebuli. Do każdego słoika wrzucamy po 3 - 4 kulki ziela angielskiego. po 1 liściu laurowym i po 2 - 3 ząbki czosnku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Na spód garnka wkładamy ściereczkę lub ręcznik papierowy i wstawiamy słoiki. Do garnka ze słoikami wlewamy wodę do około 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 minut od momentu zagotowania. Ogórki po żydowsku możemy jeść już po około 2 tygodniach.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki na zimę ogórki po żydowsku przetwory przetwory z ogórków