Sposób na ogórki w kostkę mam od Mamy, a ona od sąsiadki, tak drogą pantoflową przepis trafił do mnie. Ogórki w taki sposób przygotowuję co roku w większej ilości. Mąż uwielbia je wyjadać prosto ze słoika lub dodawać na kanapki. Ja mam gotowe ogórki zimą, aby dorzucić je do sałatek, wystarczy tylko odsączyć z zalewy 😉
Ilość: 11 słoików (450 ml)
Składniki:
- 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- pęczek kopru z kwiatami
- 2 główki czosnku (po 2 - 3 ząbki na słoik)
- po 1 liściu laurowym na słoik
- po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
- 2 l wody
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
Przygotowanie:
Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godz. Po tym czasie dokładnie myjemy. Nieobrane ogórki kroimy w kostkę. Do wyparzonych słoików wkładamy po gałązce kopru z kwiatem, 2 - 3 ząbki czosnku (duże można przekroić), wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i wrzucamy po 1 liściu laurowym. Następnie nakładamy ogórki. Ilość weków zależy od upchania ogórków do słoików. Wodę, sól, cukier i ocet zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
Na spód garnka wkładamy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do około 3/4 wysokości słoików. Ogórki pasteryzujemy około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Tak przygotowane ogórki gotowe są do jedzenia już po około dwóch tygodniach.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki na zimę ogórki w kostkę na zimę przetwory przetwory z ogórków