Kto wymyślił te kotleciki i skąd wzięła się ich nazwa? Nie wiem 😉 ale mój mały rozrabiaka zajada je ze smakiem za każdym razem jak je zrobię. Kiedy je przygotuję, nie muszę się martwić czy obiad zniknie z talerza. Niektórzy stwierdzili, że te kotleciki to znakomita imprezowa przekąska z dodatkiem dipu czosnkowego. Te kotleciki są bardzo pyszne, smakują wszystkim, a szczególnie dzieciom. Kotleciki Szu Szu to świetny pomysł na obiad, który warto wypróbować
Składniki:
- około 750 g fileta z indyka
- 6 łyżek mąki/ skrobi ziemniaczanej
- 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 3 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- papryka słodka do smaku
- sól i pierz do smaku
- 4 łyżki oleju + do smażenia
Z podanych składników wyszło mi 15 kotlecików. Ilość kotlecików zależy od wielkości plastrów na jakie został pokrojony filet z indyka. Fileta z indyka śmiało można zamienić na pierś z kurczaka. Do przepisu wykorzystujemy tylko żółtka, a białka można wykorzystać np. na kokosanki.
Umytego i osuszonego fileta z indyka kroimy na plastry o podobnej wielkości i grubości. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Do dużej miski dajemy jogurt, żółtka, mąkę i 4 łyżki oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Składniki dokładnie mieszamy. W marynacie zanurzamy mięso. Kotleciki powinny być całe pokryte marynatą.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie kotlety smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
filet z indyka kotleciki szu szu kotlety kotlety drobiowe kotlety na obiad mięso z indyka obiad