Korzystają z tego, że mamy duży dostęp do świeżych produktów z ogródka w naszym domu dość często pojawiają się sałatki. Robię je na rodzinne spotkania, imprezy ze znajomi, czy też zwykłą kolację lub przekąskę w ciągu dnia. W ostatnim czasie króluje u nas letnia sałatka w paski, która świetnie smakuje, ładnie wygląda, a po składniki nie muszę iść specjalnie do sklepu. Robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze domownicy są zadowoleni i zajadają się nią ze smakiem
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewki
- 2 małe czerwone cebule
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypioru
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Obrane ogórki i rzodkiewki kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w piórka, a jajka w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i 2/3 posiekanego szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy rzędami ogórki, rzodkiewkę, jajka i cebule. Polewamy przygotowanym sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula jajka letnia sałatka ogórki rzodkiewka sałatka sałatka w paski