Po powrocie z urlopu zerwałam kosz ogórków i to przerośniętych. Trochę ogórków zjedliśmy na bieżąco, a resztę żeby się nie zepsuły postanowiłam zapakować w słoiki. Wyszperałam w zeszycie przepis podpisany "Ogórki Shoarma - przepis Basi" i stwierdziłam, że go wypróbuję. Ogórki jeszcze się dobrze nie przegryzły, a Mąż już się za nie zabrał i narzeka, że jest ich za mały zapas. Chyba będę musiała takich ogórków dorobić...😄
Składniki:
- 3 kg dużych ogórków gruntowych
- opakowanie przyprawy Kebab Shoarma (25 g)
- 1 l gorącej wody
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 500 ml octu 10%
- po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml. Do zrobienia wykorzystałam przerośnięte ogórki, ale znakomicie sprawdzą się zwykłe, małe ogórki. Z podanych składników wyszło mi 14 słoików o pojemności 320 ml. Ilość weków zależy od upchania ogórków w słoiki.
Nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki lub szatkownicy. Przygotowane ogórki nakładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy 1/2 łyżeczki gorczycy.
Do gorącej wody wsypujemy cukier, przyprawę Shoarma i sól. Wlewamy ocet i mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki. Słoiki z ogórkami zakręcamy. Wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki na zimę ogórki shoarma przetwory przetwory z ogórków
Moja babcia zawsze takie robiła. Pychotka!
OdpowiedzUsuńCzy nie za dużo octu🤔
OdpowiedzUsuńDla nas idealne proporcje. Możesz zmniejszyć wg gustu
UsuńCzy zamiast przyprawy Shaorma można dodać przyprawę kebab-gyros?
OdpowiedzUsuńCzy ktokolwiek się zlituje i pokaże przepisy ale, ALE BEZ CUKRU??? W Polsce mamy ok 2 mln cukrzyków a ich rodzinami.....??? Litości, wszystkie przetwory na zimę bez cukru....PLEAS !!!
OdpowiedzUsuń