Niedawno byliśmy z wizytą u Rodziców. Mama przygotowała pyszny obiad, mięciutkie i soczyste kotlety z ziemniakami i mizerią. Te kotlety były tak smaczne, że od razu musiałam spisać przepis. Robiłam je w tym tygodniu już trzy razy i każdy pyta kiedy będą znowu na obiad. Kotlety są przepyszne dlatego dzielę się z Wami przepisem. Koniecznie zróbcie siekańce bo zadowolenie z takiego obiadu gwarantowane
Składniki:
- około 800 g fileta z indyka
- 1 mała zielona cukinia
- pęczek koperku
- 200 g tartego sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Z podanych składników wyszło mi 18 kotletów. Fileta z indyka śmiało można zastąpić piersią z kurczaka, a cukinię zieloną zamienić na żółtą. Jeżeli użyjecie młodej cukinii, wtedy nie trzeba jej obierać i wydrążać gniazda nasiennego.
Cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 15 min. aby puściła sok. W międzyczasie umytego i osuszonego fileta z indyka kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Do dużej miski przekładamy fileta z indyka, odciśniętą z soku cukinię, ser żółty i koperek. Dodajemy jajka, mąkę i majonez. Doprawiamy pieprzem do smaku. Całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotlety. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Siekańce podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia kotlety na obiad kotlety siekane kotlety siekane z cukinią kotlety szarpane kotlety szarpane z cukinią obiad siekańce z cukinią
Bardzo ciekawy przepis, teraz nie mam już wyjścia i muszę też to przygotować. Zaraz zabieram się za gotowanie.
OdpowiedzUsuń