Babcia często robiła nam jabłka w cieście na podwieczorek. Jeszcze dobrze ich nie usmażyła, a już placuszków nie było, znikały błyskawicznie. Teraz sama często sięgam po ten przepis i robię domownikom jabłka w cieście. Wychodzą tak samo pyszne jak te od Babci. Wszyscy się nimi zajadamy. Jeżeli macie ochotę na smaczny deser lub podwieczorek to ten przepis będzie dla Was idealny 😃
Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 3 jajka
- 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 30 placuszków. To tego przepisu nie polecam zbyt kruchych jabłek.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko. Składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno wyjść jak gęsta śmietana, aby nie spływało z jabłek, w razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na 3 - 5 mm plasterki. Jabłka kroimy tak, aby w każdym plasterku na środku było gniazdo nasienne. Plasterki jabłek nie mogą być za grube, bo się nie dosmażą. Następnie z każdego kawałka wycinamy gniazdo nasienne. Na patelnię wlewamy niedużą ilość oleju i rozgrzewamy. Jabłka maczamy w cieście, tak aby całe były nim pokryte i kładziemy na rozgrzany olej.
Jabłka w cieście smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka w cieście placuszki placuszki na słodko placuszki z jabłek przekąski śniadanie i kolacja