Babciny sposób na kaszel i przeziębienie

Kiedy zaczyna rozkładać nas choroba nie ma nic lepszego niż babcine sposoby. Pamiętam jak byłam mała Babcia zawsze w takich sytuacjach gotowała kompot z jabłek z dużą ilością przypraw. Zawsze był tak dosmakowany, że z chęcią sięgało się po kolejną szklankę tego napoju. Babcia zawsze mówiła "ten kompot postawi Cię na nogi". Tak też się działo, to mikstura o magicznej mocy. Kompot z jabłek w takiej wersji pomaga przy kaszlu, nawilża śluzówki i pobudza układ odpornościowy. Jeżeli Was też próbuje dopaść przeziębienie koniecznie wypróbujcie ten przepis. U nas zawsze to działa


Składniki:
  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • około 2 l wody
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 goździków
  • opcjonalnie cukier lub miód do posłodzenia


Waga podanych owoców jest przed ich obraniem/przygotowaniem. Ilość przypraw najlepiej dostosować do własnych upodobań smakowych. Należy ich dodać tyle, aby wypicie kompotu było przyjemnością. Jeżeli kompot jest dla dzieci dodajemy mniej przypraw. W zależności od tego jakich użyjemy jabłek kompot może wyjść mniej lub bardziej słodki, dlatego dosładzamy go w miarę potrzeby. Zwykły cukier warto zastąpić miodem. Jeżeli lubicie jeść jabłka z kompotu lub chcecie je wykorzystać na przykład do ryżu to polecam przed gotowaniem je obrać. Jednak nie jest to konieczne, wystarczy jabłka dobrze umyć, pokroić na kawałki i wyciąć gniazda nasienne.


Przygotowanie:

Umyte jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Jak ktoś woli jabłka obieramy, jednak nie jest to konieczne. Jabłka wkładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy: imbir, cynamon i goździki. Całość zalewamy wodą do przykrycia jabłek. Gotujemy.


Gotowy przelewamy do dzbanka i słodzimy w razie potrzeby cukrem lub miodem. Wypijamy kompot, nie koniecznie od razu cały. Kompot można pić w mniejszych ilościach, ale tak aby do końca dnia go nie było😉 Można zjeść też jabłka. Następnego dnia budzimy się bez objawów choroby.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Na zdrowie!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!