Ciasto z patelni

Jakiś czas temu odwiedziła nas Siostra z przepisem na ciasto. Ku mojemu zdziwieniu to był przepis na ciasto pieczone, a raczej smażone na patelni. Do tego ciasta nie potrzeba wyszukanych składników, tylko takich, które zazwyczaj są w domu. Musiałam od razu wypróbować przepis więc zaangażowałam Siostrę i zabrałyśmy się do pracy. Chociaż byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu to ciasto okazało się rewelacyjne. Robiłam je już kilka razy z różnymi owocami. Ciasto z patelni to super pomysł kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się włączać piekarnika, zepsuł się, albo go nie mamy. Ciasto z patelni to hit, który sprawdza się w sytuacjach awaryjnych. A może Wy macie ochotę wypróbować patent na ciasto z patelni?


Średnica patelni: 28 cm
Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g borówek amerykańskich


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przygotowania ciasta użyłam patelnię o średnicy 28 cm z przykrywką. Do tego ciasta polecam użyć patelnię z nie przywierającą powłoką o grubym dnie. Pokrywka powinna być bez otworu, ale jeżeli go ma (tak jak w moim przypadku) otwór zatykamy folią aluminiową. Czas smażenia ciasta może się różnić, zależy to od kuchenki jaką posiadamy i gazu. Poziom wysmażenia ciasta można sprawdzać za pomocą patyczka.


Przygotowanie:

Całe jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy olej i jogurt, krótko miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Całość krótko miksujemy do połączenia. Borówki amerykańskie mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na spód patelni dobrze wysmarowanej masłem kładziemy krążek papieru do pieczenia i wykładamy ciasto. Przykrywamy pokrywką, jeżeli jest dziurka zatykamy ją szczelnie folią aluminiową.


Ciasto smażymy na najmniejszym ogniu przez około 25 - 30 minut. Gdy ciasto jest już suche na wierzchu, a spód za mocno zacznie się przypiekać ciasto odwracamy na drugą stronę. Najlepiej patelnię przykryć talerzem, odwrócić, a następnie ciasto zsunąć ponownie na patelnię. Następnie ściągamy papier i ciasto smażymy jeszcze około 10 min. pod przykrywką. Gotowe ciasto przekładamy na talerz i możemy się nim zajadać


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!