Nikt nie robi tak dobrych racuchów jak Mama. Zawsze kiedy je przygotowuje każdy czeka, aż kolejną porcję placków ściągnie z patelni. Teraz kiedy mamy wysyp jabłek w sadzie sama często sięgam po ten przepis i mam pewność, że każdy je zje z przyjemnością. A Wy lubicie racuchy z jabłkami? Koniecznie wypróbujcie ten przepis
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 3 średnie jabłka
- olej do smażenia
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ważne, aby mleko użyte do tego przepisu było ciepłe, a nie gorące. W tym przepisie nie trzeba czekać, aż zaczyn wyrośnie. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy je dobrze wymieszać łyżką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Miskę z ciastem na czas rośnięcia można przykryć czystą ściereczką. Można też umieścić ją w piekarniku nagrzanym maksymalnie do 40 st. i lekko uchylić drzwiczki. Polecam tą metodę szczególnie zimą lub kiedy temperatura w domu nie przekracza 21 st.
Do większej miski wkruszmy drożdże i wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Dodajemy cukier i jajko. Całość mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy. Ciasto jest dość luźne, ale takie właśnie powinno być. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia na około 45 min.
W międzyczasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie łyżką nakładamy porcję ciasta tworząc placki.
Racuchy smażymy z obu stron na rumiano na niedużym ogniu. Jeżeli płomień będzie za duży racuchy szybko się przypalą, a nie usmażą w środku. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem racuchy możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka placuszki placuszki na słodko placuszki z jabłkami przekąski racuchy racuchy drożdżowe racuchy z jabłkami śniadanie i kolacja
Idealne na jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńNie róbcie, wali drożdżami, nie da się tego jeść.
OdpowiedzUsuń