Stary przepis Mamy na racuchy z jabłkami

Nikt nie robi tak dobrych racuchów jak Mama. Zawsze kiedy je przygotowuje każdy czeka, aż kolejną porcję placków ściągnie z patelni. Teraz kiedy mamy wysyp jabłek w sadzie sama często sięgam po ten przepis i mam pewność, że każdy je zje z przyjemnością. A Wy lubicie racuchy z jabłkami? Koniecznie wypróbujcie ten przepis


Ilość: 14 sztuk
Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ważne, aby mleko użyte do tego przepisu było ciepłe, a nie gorące. W tym przepisie nie trzeba czekać, aż zaczyn wyrośnie. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy je dobrze wymieszać łyżką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Miskę z ciastem na czas rośnięcia można przykryć czystą ściereczką. Można też umieścić ją w piekarniku nagrzanym maksymalnie do 40 st. i lekko uchylić drzwiczki. Polecam tą metodę szczególnie zimą lub kiedy temperatura w domu nie przekracza 21 st.


Przygotowanie:

Do większej miski wkruszmy drożdże i wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Dodajemy cukier i jajko. Całość mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy. Ciasto jest dość luźne, ale takie właśnie powinno być. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia na około 45 min.


W międzyczasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie łyżką nakładamy porcję ciasta tworząc placki.


Racuchy smażymy z obu stron na rumiano na niedużym ogniu. Jeżeli płomień będzie za duży racuchy szybko się przypalą, a nie usmażą w środku. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem racuchy możemy oprószyć cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: