Przepis na tą surówkę dawno temu Mama dostała od Pani, która była kucharką na weselach. Zachwalała tą surówkę i mówiła, że zawsze znika kiedy ją podają. Mama często robiła ją do obiadu, a szczególnie kiedy mieliśmy gości. Teraz sama sięgam po ten przepis. Mój Mąż uwielbia ją dodawać do hamburgerów🍔 Jeżeli macie ochotę na prostą surówkę z kapusty, która wszystkim na pewno przypadnie do gustu, to polecam Wam wypróbować właśnie ten przepis
- 600 g kapusty białej
- 2 małe jabłka
- 1 mała czerwona cebula
- 150 g ulubionych ogórków konserwowych
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. W oryginalnym przepisie na surówkę w składnikach były podane ogórki w musztardzie. W spiżarce mam zapas różnych ogórków konserwowych i wolę korzystać ze swoich zapasów niż je kupować, dlatego też ogórki u musztardzie zamieniłam na konserwowe. Robiłam ten przepis wielokrotnie, czasami ze zwykłymi ogórkami konserwowymi, a czasami z ogórkami Shoarma. Obie wersje sprawdziły się idealnie, dlatego polecam do tej surówki użyć ulubione ogórki konserwowe.
Kapustę szatkujemy. Obrane jabłka, cebule i ogórki kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Do przygotowanych składników dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta sałatki surówka surówka obiadowa surówka weselna surówka z kapusty
Dzien Dobry
OdpowiedzUsuńCzy surówka musi sie macerowac np w lodówce? Jesli tak to jak dugo.
Pozdrawiam
My jemy od razu po przygotowaniu
UsuńJa maceruje
UsuńCzy jest tam rowniez marchewka?
OdpowiedzUsuńSkładniki takie jak są podane wyżej
Usuń