Kiedy na stole goszczą wędliny Teściowa zawsze podaje marchewkę z czosnkiem. Ten przysmak uwielbiany jest przez wszystkich domowników, a kto z gości spróbuje go pierwszy raz od razu wpada w zachwyt. Taki przysmak z marchewki pasuje nie tylko do wędlin, ale też dobrze sprawdza się do pieczonego mięsiwa. Tą marchewkę robi się szybciutko, prosto a smak naprawdę jest pyszny. Polecam Wam wypróbować
- 1 kg marchewki
- główka czosnku
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Ilość dodanego czosnku można dopasować do własnych preferencji smakowych. My lubimy jak w sałatce jest podkreślony smak czosnku, dlatego dodaję całą główkę.
Marchew dobrze myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie do zimnej marchewki dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i majonez. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czosnek marchewka z czosnkiem przysmak teściowej do wędliny sałatka marchewkowo czosnkowa sałatka wielkanoc sałatka z marchewki sałatka z marchewki i czosnku sałatki sałatki świąteczne
A można obrać marchewkę przed gotowaniem?
OdpowiedzUsuńLepiej gotować w skórce
Usuń