Sałatka diabelska

Sałatka diabelska jest ulubioną sałatką mojego Męża. Sałatka jest pyszna i sycąca. Kiedy ją przygotuję na spotkanie ze znajomymi znika bardzo szybko, jest taką imprezową gwiazdą😁 Sałatka diabelska to można powiedzieć danie 2w1 bo mamy sałatkę i można ją wykorzystać jako farsz do pizzy lub zapiekanek. Zawsze kiedy przesadzę i zrobię jej za dużą ilość lub mamy ochotę na coś ciepłego to wykładam sałatkę na bułki lub spód do pizzy, wstawiam do piekarnika i gorące danie mamy gotowe


Składniki:
  • 100 g salami paprykowego
  • 200 g sera żółtego
  • około 150 g ulubionych ogórków konserwowych
  • około 150 g papryki konserwowej
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 2 duże łyżki ulubionego ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • chili pieprz cayenne i pieprz mielony do smaku


Czasami przygotowując sałatkę ogórki konserwowe zamieniam na zielone oliwki. Sałatka jest wtedy równie smaczna. Jeżeli sałatka zostanie Wam na drugi dzień możecie z niej zrobić zapiekanki, bo znakomicie sprawdza się jako nadzienie do zapiekanych bułek czy kromek chleba. A jak lubicie pizzę to wystarczy sałatkę wyłożyć na spód do pizzy, zapiec w piekarniku i smaczne danie gotowe.


Przygotowanie:

Ser żółty kroimy w kostkę, salami kroimy w krótkie paski. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Do miski przekładamy pokrojone składniki i kukurydzę. Do ketchupu dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy pieprzem, chili pieprzem cayenne i mieszamy. Powstały sos dodajemy do sałatki. Całość mieszamy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!