Co roku robię kilka słoików z przetworami z dyni. W tym roku dyni mam bardzo dużo. Robiłam już z ketchup z dyni, sos do spaghetti, a teraz pora na salsę do makaronu. Lubię mieć zapas różnego rodzaju sosów domowej roboty w spiżarce. Zawsze mogę je wyciągnąć kiedy nie mam czasu na zbyt długie siedzenie w kuchni lub po prostu nie chce mi się gotować. Wtedy wystarczy ugotować makaron, podsmażyć kiełbasę i dodać sos - błyskawiczny obiad gotowy. Salsa sprawdza się nie tylko na ciepło, ale też jako dodatek do wędlin i kanapek. Największym fanem Salsy w naszej rodzinie jest Tata, on może ją wyjadać łyżkami prosto ze słoika. Ten widok to najlepsza opinia na temat Salsy😎 A może Wy macie ochotę przygotować smaczne przetwory z dyni? Jeśli tak to koniecznie wykorzystajcie ten przepis
Składniki:
- 2 i 1/2 kg dyni
- 200 g zielonej papryki
- 300 g czerwonej papryki
- 1/2 kg cebuli
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki soli
- 400 g koncentratu pomidorowego 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki octu 10%
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 12 słoików po 200 ml. Do przygotowania sosu użyłam dyni żółtej, ale możecie użyć też dyni innej odmiany.
Oczyszczoną dynię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, solimy i mieszamy. Ostawiamy na 2 - 3 godz., aby warzywa puściły sok. Po tym czasie do warzyw z wytworzonym sokiem wlewamy 1 szklankę wody. Garnek wstawiamy na małym ogniu i gotujemy około 1 godz. do rozpadnięcia warzyw. Pamiętamy, aby zawartość garnka mieszać od czasu do czasu.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy: oregano, paprykę wędzoną i pieprz, wlewamy sok z limonki i ocet. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 min. Następnie wyłączamy i blendujemy na papkę.
Gotowy sos nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka. Wlewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania się wody. Słoiki z sosem ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dynia dynia na zimę przetwory przetwory z dyni salsa salsa z dyni sos do makaronu sos do makaronu na zimę sos meksykański na zimę sos na zimę