Sos meksykański Salsa do makaronu na zimę

Co roku robię kilka słoików z przetworami z dyni. W tym roku dyni mam bardzo dużo. Robiłam już z ketchup z dyni, sos do spaghetti, a teraz pora na salsę do makaronu. Lubię mieć zapas różnego rodzaju sosów domowej roboty w spiżarce. Zawsze mogę je wyciągnąć kiedy nie mam czasu na zbyt długie siedzenie w kuchni lub po prostu nie chce mi się gotować. Wtedy wystarczy ugotować makaron, podsmażyć kiełbasę i dodać sos - błyskawiczny obiad gotowy. Salsa sprawdza się nie tylko na ciepło, ale też jako dodatek do wędlin i kanapek. Największym fanem Salsy w naszej rodzinie jest Tata, on może ją wyjadać łyżkami prosto ze słoika. Ten widok to najlepsza opinia na temat Salsy😎 A może Wy macie ochotę przygotować smaczne przetwory z dyni? Jeśli tak to koniecznie wykorzystajcie ten przepis


Ilość: 12 słoików (200 ml)
Składniki:
  • 2 i 1/2 kg dyni
  • 200 g zielonej papryki
  • 300 g czerwonej papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soli
  • 400 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 12 słoików po 200 ml. Do przygotowania sosu użyłam dyni żółtej, ale możecie użyć też dyni innej odmiany.


Przygotowanie:

Oczyszczoną dynię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, solimy i mieszamy. Ostawiamy na 2 - 3 godz., aby warzywa puściły sok. Po tym czasie do warzyw z wytworzonym sokiem wlewamy 1 szklankę wody. Garnek wstawiamy na małym ogniu i gotujemy około 1 godz. do rozpadnięcia warzyw. Pamiętamy, aby zawartość garnka mieszać od czasu do czasu.


Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy: oregano, paprykę wędzoną i pieprz, wlewamy sok z limonki i ocet. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 min. Następnie wyłączamy i blendujemy na papkę.


Gotowy sos nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka. Wlewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania się wody. Słoiki z sosem ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!