W okresie jesiennym szarlotki pojawiają się u mnie co tydzień. Ostatnio hitem jest szarlotka z przepisu Magdy Gessler. To nie wątpliwie najlepsza szarlotka!!! Każdy kto jej spróbuje od razu prosi o przepis. Koniecznie spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu (dałam 2 łyżeczki)
- 2 łyżki bułki tartej
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
Waga podanych owoców jest przed ewentualnym obraniem/ przygotowaniem. Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Szarlotkę piekłam w formie o wymiarach 24x28 cm. Do przygotowania szarlotki polecam użyć twardych, kwaśnych jabłek np. szara reneta. Lekko zmodyfikowałam przepis Pani Magdy Gessler, zamiast 2 łyżek cynamonu dodałam 2 łyżeczki, wg mnie to wystarczająca ilość. Dodatkowo obrane i pokrojone jabłka skropiłam sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Na początku smażenia jabłka podlałam 1/2 szklanki wody.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy 1/2 szklanki cukru i podlewamy 1/2 szklanki wody. Jabłka smażymy, aż zaczną się rozpadać. Na koniec wysypujemy cynamon i mieszamy. Do mąki dodajemy 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, masło i żółtka. Zagniatamy jednolite ciasto, staramy się to zrobić w miarę szybko. Kruche ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania i ogrzewania go w dłoniach. Następnie dzielimy je na dwie części, mniejszą (1/3 ciasta) i większą (2/3 ciasta). Oba kawałki ciasta zawijamy w folię lub wkładamy do woreczków i dajemy do lodówki na około 1 godz.
Po tym czasie większy kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 15 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka. Spód i jabłka mogą być ciepłe, nie trzeba czekać, aż ostygną.
Następnie z lodówki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy go na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy jeszcze około 50 min.
Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem. Znakomicie smakuje na ciepło podana z ulubionymi lodami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik szarlotka szarlotka Magdy Gessler szarlotka na kruchym cieście
A na jabłka nie wykłada się piany z białek ?
OdpowiedzUsuńNie, robi się tak jak w przepisie, ale jeżeli chcesz możesz sobie dodać
UsuńDo ciasta nie dodaje sie proszku .
OdpowiedzUsuń