Jedni jej nie używają, a inni nie wyobrażają sobie bez niej żadnej potrawy. Ja używam vegety tylko takiej, którą sama przygotuję w domu. W sklepowych mieszankach jest mnóstwo soli z dodatkiem warzyw i ziół, a powinno być na odwrót😎 Nie ma nic lepszego niż domowe przyprawy, w których wiemy co się znajduje. Jeżeli sięgacie po vegetę, kucharka lub jarzynkę - pod taką nazwą znajdziecie mieszankę w sklepie - to polecam Wam zrobić własną przyprawę bez sztucznych dodatków
Składniki:
- 300 g suszonej włoszczyzny
- 20 g kurkumy mielonej
- 3 łyżki soli
- 10 g lubczyku suszonego, otartego
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka pieprzu mielonego
Z podanych składników wyszło mi 2 słoiki domowej vegety o pojemności 650 ml. Do przygotowania vegety użyłam gotowej mieszanki suszonej włoszczyzny, ale jeśli macie takie możliwości i ochotę warzywa możecie ususzyć sami. Jeżeli używacie gotowej mieszanki to ważne, aby warzywa były suszone naturalnie, a nie z chemicznie. Nie musicie się kluczowo trzymać podanych ilości, ponieważ możecie vegetę skomponować, tak jak lubicie i dopasować smak do swojego podniebienia. Możecie dodać ulubione zioła lub pominąć te, których na przykład unikacie.
Do dużego naczynia wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy. Domową vegetę można zmielić w młynku lub malakserze do uzyskania porządniej konsystencji. Przekładamy do suchych czystych słoików. Używamy wg potrzeby.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!