Wszelkie ciasta z jabłkami w moim domu są uwielbiane. Jabłeczniki w ostatnim czasie piekę bardzo często, a ten jeszcze się dobrze nie skończył, a już następny jest w piekarniku. Jest tak pyszny, że ciężko się oprzeć przed kolejnym kawałkiem ciasta. Puszyste ciasto z wilgotnym nadzieniem jabłkowym to połączenie idealne. Nie potrzeba go przekładać, bo wszystko piecze się w jednej blaszce. Kto pierwszy raz spróbuje tego jabłecznika, będzie domagał się więcej
Składniki:
ciasto:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/5 szklanki wody
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Waga podanych owoców jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do jabłecznika polecam użyć twardych, kwaśnych jabłek. Jabłecznik piekłam w formie o wymiarach 24x28 cm. Ciasto właściwe piekłam około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta. Wykałaczka może być wilgotna od jabłek, ale nie może być na niej śladów nieupieczonego ciasta. Jabłecznik najlepiej kroi się po wystygnięciu. Jabłka można zastąpić jabłkami prażonymi ze słoika, wystarczy 1 duży słoik. Do domowych jabłek ze słoika należy dodać mąkę ziemniaczaną. Jeżeli użyjecie kupnych jabłek prażonych, należy przeczytać skład, często zwierają mąkę ziemniaczaną i już jej nie trzeba dosypywać. Jednak nie polecam musu jabłkowego, może okazać się zbyt rzadki.
Zaczynamy od nadzienia jabłkowego. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon, smażymy, aż jabłka zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do jabłek. Mieszamy, nadzienie jabłkowe odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie miksując na małych obrotach, malutkim strumieniem wlewamy olej i mleko. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy połowę przygotowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 st. i pieczemy około 15 min. Ciasto powinno być prawie upieczone i lekko zarumienione.
Na ciepłe ciasto wykładamy nadzienie jabłkowe i wyrównujemy. Jabłka mogą być lekko ciepłe. Następnie wylewamy resztę ciasta.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 min. do tzw. suchego patyczka. Na wykałaczce nie może być śladów surowego ciasta.
Upieczony jabłecznik pozostawiamy do wystygnięcia, wtedy dobrze będzie się kroił. Gotowy jabłecznik można oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłecznik bardzo puszysty jabłka puszysty jabłecznik
Ciekawe, wszystkie inne przepisy jakie widziałam, były z masłem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, a przepis nie jest trudny na pewno sobie poradzę. Już biore się za gotowanie.
OdpowiedzUsuńWITAM.. Ile to jest jabłka 1 i 1/2?
OdpowiedzUsuńjeden i pół kg jabłek
UsuńCzy poradzę sobie z tym przepisem jako totalny laik w pieczeniu? Syn uwielbia jabłecznik i już od dłuższego czasu prosi mnie o zrobienie.
OdpowiedzUsuń