W latach 90 surówka z kapusty pekińskiej zaczęła się pojawiać niemal w każdym domu i tak jest do dzisiaj. Nie ma chyba domu, w którym surówka z pekinki nie jest podawana do obiadu. Tak też jest u nas. Surówka z kapusty pekińskiej jest przepyszna. Pasuje do wielu obiadów, można ją nawet podawać do wędlin, burgerów i na kanapki. Składniki na surówkę są dostępne cały rok, więc możemy ją robić zawsze kiedy przyjdzie nam tylko ochota
- mała kapusta pekińska
- mała papryka czerwona
- marchewka
- mała cebula
- około 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 - 3 ulubione ogórki konserwowe
- pęczek koperku
- 2 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski, paprykę w małą kostkę, a ogórki w półplasterki. Pomidorki kroimy na połówki, cebulę w drobną kostkę, a koperek siekamy. Do pokrojonych składników dodajemy olej i zalewę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Surówkę mieszamy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta pekińska sałatki surówka dziewięćdziesiątka surówka obiadowa surówka z kapusty pekińskiej