Surówka wójtowej

Przepis na surówkę wójtowej parę lat temu Mama dostała od sąsiadki i tak pocztą pantoflową trawił do mnie. Dlaczego surówka wójtowej? Nie wiem, może wymyśliła ją jakaś wójtowa, a może się nią zajadała😎 Jakby nie było, surówka jest bardzo smaczna i pasuje do wielu mięsnych obiadów. Ta surówka jest jedną z naszych ulubionych


Składniki:
  • około 1 kg czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku


Kapustę do surówki polecam drobno poszatkować, wtedy będzie chrupiąca, soczysta i przyjemna do jedzenia. Ocet jabłkowy do sosu polecam dodawać stopniowo i sprawdzić czy taka ilość nam odpowiada. Dla nas podana ilość octu jest odpowiednia. Surówka wójtowej znakomicie sprawdza się do dań mięsnych. Bardzo dobrze smakuje ze schabowym, mielonym czy zrazami.


Przygotowanie:

Obrane jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Kapustę drobno szatkujemy za pomocą noża lub maszynki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Majonez, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz mieszamy. Powstały sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Surówkę przed podaniem schładzamy przez około 1 godz.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!