Przepis na surówkę wójtowej parę lat temu Mama dostała od sąsiadki i tak pocztą pantoflową trawił do mnie. Dlaczego surówka wójtowej? Nie wiem, może wymyśliła ją jakaś wójtowa, a może się nią zajadała😎 Jakby nie było, surówka jest bardzo smaczna i pasuje do wielu mięsnych obiadów. Ta surówka jest jedną z naszych ulubionych
- około 1 kg czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Kapustę do surówki polecam drobno poszatkować, wtedy będzie chrupiąca, soczysta i przyjemna do jedzenia. Ocet jabłkowy do sosu polecam dodawać stopniowo i sprawdzić czy taka ilość nam odpowiada. Dla nas podana ilość octu jest odpowiednia. Surówka wójtowej znakomicie sprawdza się do dań mięsnych. Bardzo dobrze smakuje ze schabowym, mielonym czy zrazami.
Obrane jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Kapustę drobno szatkujemy za pomocą noża lub maszynki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Majonez, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz mieszamy. Powstały sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Surówkę przed podaniem schładzamy przez około 1 godz.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona kapusta sałatki surówka surówka obiadowa surówka z czerwonej kapusty surówka z kapusty