Bigoski - świąteczne pierogi z piekarnika

Bigoski to sposób, aby zwykłe paszteciki stały się niezwykłe. Paszteciki podane w formie pieczonych pierożków zawsze robią furorę. Każdy chętnie sięga po nie do barszczyku. Takie pierogi z powodzenie można przygotować wcześniej, a przed podaniem wystarczy je tylko podgrzać, zapewniam, że będą smakowały jak świeżo upieczone. W moim domu sprawdzają się również podawane na zimno. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości w święta i podać do barszczyku coś innego niż zwykłe paszteciki to polecam Wam zrobić bigoski. Świąteczne pierogi z piekarnika z pewnością przypadną gościom do gustu


Ilość: 85 sztuk
Składniki:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • duża szczypta soli
farsz:
  • 1 kg ugotowanej, odciśniętej kiszonej kapusty
  • 150 g suszonych pomidorów
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kminek


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 85 pieczonych pierogów. Ilość bigosków zależy od wielkości wycinanych kółek z ciasta. Bigoski można przygotować wcześniej i podać na ciepło, wystarczy podgrzać je w piekarniku, mikrofali lub można podać je na zimno np. z ulubionymi sosami. Bigoski sprawdzą się jako przekąska do barszczyku na każdej domówce, spotkaniu rodzinnym, ze znajomymi czy w święta.


Przygotowanie:

Do lekko podgrzanej śmietany wkruszmy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i na środku robimy dołek. Wlewamy śmietanę z drożdżami dodajemy 1 jajko i 2 żółtka (2 białka zostawiamy), masło pokrojone w kostkę i sól. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby odpoczęło i podrosło na około 30 - 40 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zimnej, ugotowanej i odciśniętej z wody kapusty dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawiamy kminkiem, majerankiem, papryką słodką i pieprzem. Mieszamy.


Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Na oprószonej stolnicy każdy kawałek krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i lepimy pierożki.


Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostawionym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Bigoski pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 - 25 min.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jeśli dajmy na to, zrobię je 22 grudnia, (oczywiście upiekę w piekarniku) to przez jak długo będą zdatne do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli chcesz przygotować wcześniej to najlepiej zamrozić, a przed podaniem rozmrozić i podgrzać w piekarniku, będą jak świeżo upieczone

      Usuń
  3. Mgę powiedzieć wyłącznie MNIAM.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie ruskie pierogi to podstawa ale to też wygląda przepysznie, i zamierzam przetestować :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń