Likier z Kinder czekoladek to w ostatnim czasie hit Internetu. Czytając wiele pozytywnych opinii, postanowiłam wypróbować ten przepis. Likier okazał się tak pyszny, że większość została wypita jeszcze zanim zdążył się przegryźć. Właśnie zrobiłam kolejną porcję, będzie znakomitym prezentem dla bliskich. Likier z Kinder czekoladek to idealny trunek na poprawę humoru czy ploteczki z koleżankami
Składniki:
- 300 ml mleka 3,2%
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g batoników Kinder czekoladek
- 2 płaskie łyżki cukru
- 250 ml wódki
Z podanych składników wyszło około 700 ml gotowego likieru. Ilość dodanego alkoholu zależy od upodobań smakowych można go dać mniej lub więcej. Najlepiej nie wlewać od razu całej porcji wódki tylko stopniowo i spróbować czy taka ilość jest odpowiednia, jednak pamiętajmy, że likier się jeszcze przegryzie. Dla nas podana ilość alkoholu jest odpowiednia.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy cukier i połamane na kawałki czekoladki. Całość podgrzewamy tylko do rozpuszczenia się czekoladek i cukru. Pilnujemy, aby płyn się nie zagotował. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie z wierzchu zdejmujemy kożuch. Wlewamy wódkę i mieszamy. Likier przelewamy do czystych butelek i zakręcamy.
Likier odstawiamy do lodówki na około 3 - 4 tygodnie. Pamiętajmy, aby co 2 - 3 dni butelkami z trunkiem potrząsnąć. Dla niewytrwałych😎 likier nadaje się od razu do picia, jednak po przegryzieniu smakuje dużo lepiej, dlatego warto poczekać. Pamiętajmy likier to trunek tylko dla dorosłych!
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
likier likier kinder likier na święta likier z czekoladek likier z kinder czekoladek nalewki
Nie doczytałam, że ma stać w lodówce... Rozumiem, że po tygodniu stania na blacie jest do wylania?...
OdpowiedzUsuńTo jest z alkoholem więc powinno być dobre, najlepiej spróbować
UsuńCzy to normalne że po wstawieniu do lodówki likier zrobił się tak gęsty że nie można nim ruszyć w butelce?
OdpowiedzUsuńjak się dobrze potrzęsie butelką z likierem powinien być ok. Na wierzchu mogła się zrobić gęsta warstwa, bo takie likiery mają to do siebie, że mogą się rozwarstwić. Zawsze zostawiam w butelce trochę miejsca, żeby można było wymieszać likier, nie nalewam go po sam korek.
UsuńU mnie jest to samo .U góry zrobiła się taka gęsta warstwa
UsuńCzy można dodać śmietankę 30% zamiast 36? I jaka jest ważność takiego likieru od jego zrobienia? :)
OdpowiedzUsuńśmietanka może być 30% ?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń