Co powiecie na racuchy, które są jak pączki? Właśnie taki przepis znalazłam u Mamy w notatniku. Racuchy są bardzo puszyste i smakują jak pączki. Dlatego przepis w zeszycie był podpisany racuchy pączkowe😁 Nie trzeba im poświęcać dużo czasu, wystarczy przygotować ciasto i usmażyć. Cała rodzina zajada się nimi ze smakiem za każdym razem kiedy je przygotuję
Ilość: 18 sztuk
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 8 g suszonych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- szczypta soli
- 50 g rozpuszczonego, ostygniętego masła
- olej do smażenia
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 18 racuchów. Przed podaniem racuchy pączkowe można posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże. Mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jajko, masło i szczyptę soli. Składniki mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Łyżkę przed nakładaniem najlepiej zamoczyć w oleju. Racuchy smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał pączki racuchy racuchy pączkowe tłusty czwartek
Z chęcią spróbuję racuchów w twojej wersji ;)
OdpowiedzUsuń