Przepis na ruskie pierożańce dostałam jakiś czas temu od koleżanki. Długo się za niego zabierałam, aż w końcu wykorzystałam go gdy zapowiedzieli się goście, a ja nie miałam pomysłu co im podać. Pierożańce podałam z sosem pieczarkowym i zestawem surówek. Goście byli zachwyceni tym daniem. Ruskie pierożańce okazały się strzałem w 10 i wszystkich zachwyciły. U nas zagoszczą na pewno jeszcze nie raz
Składniki:
- około 700 g ziemniaków
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- około 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 2 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- około 1 szklanka letniej wody
Składniki odmierzałam szklanka o pojemności 250 ml. Waga podanych ziemniaków jest po obraniu. Farsz do pierożańców można przygotować dzień wcześniej. Śmiało można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu i nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie. Ciasto na pierożańce powinno być elastyczne, tak abyśmy mogli z nim swobodnie pracować. Gotowe pierożańce znakomicie sprawdzą się podane z ulubionym sosem pieczarkowy, koperkowym lub innym. Można je polać np. śmietaną lub kefirem.
Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Ser biały i zimne ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę podsmażamy, solimy i pieprzymy do smaku. Ser, ziemniaki i cebulę mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dzielimy na porcję. Małą łyżeczką nabieramy farsz, formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka i mieszamy stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy ciasto.
Na desce oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na około 5 - 7 mm. Szklanką wycinamy kółka, rozciągamy je i na każde kółko nakładamy porcję przygotowanego farszu. Następnie pierożańce zawijamy naciągając brzegi ciasta do środka.
Na patelni nagrzewamy olej i ostrożnie wkładamy po kilka pierożańców (najpierw sklejeniem do dołu) i smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Jeżeli pierożańce będziemy smażyć na zbyt dużym ogniu to zarumienią nam się na zewnątrz, a w środku będą surowe.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad obiad pierogi ruskie ruskie kotlety ruskie pierożańce
Wyglądają świetnie, świeże muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to jakiś rodzaj pączków! Fajny przepis, muszę przetestować go też na swoich gościach
OdpowiedzUsuńWyglądają super. Muszę spróbować przygotować przy następnym spotkaniu z przyjaciółmi
OdpowiedzUsuń