Przepis na babkę gotowaną pochodzi z karteczki, która była dołączona do formy. Babka z tego przepisu za każdym razem się udaje i wychodzi idealna. Lepszej babki, niż ta, gotowana nie jadłam, a na Wielkanoc ustawia się duża kolejka chętnych znajomych i rodziny po taką babkę. Każdy kto spróbuje babki gotowanej to innej nie chce już jeść. W naszym domu babka gotowana jest królową wśród babek
Składniki:
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie aromat do ciast
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
- cukier puder do oprószenia babki
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do przygotowania babki użyłam małej formy do gotowania ciasta z kominem i pokrywką o wysokości 14 cm, średnicy formy u góry 17 cm i na dole 13 cm. Do babki opcjonalnie można użyć ulubiony aromat do ciast cytrynowy, śmietankowy czy inny. Gotową babkę posypałam cukrem pudrem, ale znakomicie sprawdzi się też polewa czekoladowa.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy mąki z proszkiem. Pod koniec możemy dodać aromat do ciast. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Formę i pokrywkę dobrze smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i szczelnie zamykamy. Formę z ciastem wstawiamy do garnka z gotującą się wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy. Formę z wierzchu przykładamy czymś ciężkim, aby podczas gotowania nie wypływała i się nie kołysała.
Babkę gotujemy przez 90 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, na małym ogniu, pod przykryciem. W czasie gotowania należy sprawdzać czy jest wystarczająca ilość wody, w razie wyparowania - uzupełniamy wrzątkiem. Po lekkim przestygnięciu wyjmujemy babkę z formy, a zimną posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Faktycznie może być to niezła propozycja na Wielkanoc. Dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuńW środku wygląda nie ciekawie 💁🏼♀️
OdpowiedzUsuńPyszna piekę jaju 30 lat
OdpowiedzUsuń