Jak Wielkanoc to oczywiście muszą być jajka i to w różnej postaci. W naszym domu na wielkanocnym stole pojawiają się jajka nadziewane, w sosie tatarskim czy sałatka z jajkami. Jajka w sosie tatarskim są u nas od lat, kiedyś robiła je Mama, teraz ja je przygotowuję. Tak podane jajka cieszą się dużym powodzeniem wśród wielkanocnych przysmaków. Jajka w sosie tatarskim super sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc, ale również jako przekąska na inne uroczystości czy po prostu na kolację
- 7 ugotowanych jajek
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- mały słoiczek grzybów marynowanych (około 150 g po odsączeniu)
- duży pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Ogórki konserwowe i grzyby (2 - 3 całe zostawiamy do ozdoby) kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno kroimy. Do miski dajemy pokrojone ogórki, grzyby i szczypiorek (zostawiamy 1 - 2 łyżki do posypania), dodajemy majonez, śmietanę i jogurt. Całość mieszamy. Przygotowany sos wykładamy na półmisek. Następnie układamy jajka pokrojone na połówki. Jajka w sosie tatarskim posypujemy szczypiorkiem i ozdabiamy pokojonymi w plasterki grzybami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jajka jajka na wielkanoc jajka w sosie tatarskim przekąski przekąski na wielkanoc Wielkanoc
Idealna propozycja na nadchodzące święta! Na pewno zagości u mnie w domu :)
OdpowiedzUsuń