Sałatka kijowska

Przepis na sałatkę kijowską pochodzi z książki Przepisy czytelników. Kiedyś ta sałatka często gościła w naszym domu, później została zapomniana. Teraz przepis do nas wrócił i robię tą sałatkę już kolejny raz. Sałatka bardzo smakuje domownikom, a na każdym spotkaniu robi furorę. Sałatka kijowska jest teraz naszym numerem 1 wśród sałatek


Składniki:
  • 100 g zamrożonego masła
  • 150 g sera żółtego
  • 5 ugotowanych jajek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (195 g)
  • 200 g majonezu
  • 1 cebula
  • sól


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy, wygniatamy ręką i odstawiamy. Cebula zmięknie, a w tym czasie z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka, ser żółty i zamrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. W salaterce warstwami układamy białka, ser żółty, połowę rozdrobnionego widelcem tuńczyka i cebulę.


Następnie smarujemy 1/2 majonezu, rozkładamy masło i resztę tuńczyka. Na koniec rozsmarowujemy pozostały majonez i ścieramy żółtka na drobnych oczkach.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. 100g masła, 150g żółtego sera i 200g majonezu?! Brakuje tylko słoniny i miodu, samo zdrowie... Helena Wolańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może Pani zrobić wg własnych upodobań smakowych i dodać słoninę i miód 😉

      Usuń
  2. Sałatka jest pyszna. Należy ją smakować, a nie objadać się. Robię taką na Wielkanoc i Wigilię . Cieszy się bardzo dużym powodzeniem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem na diecie ketogenicznej i taka sałatka często gości na moim stole.Polecam jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. sorry, ale to chyba przepis na zatkanie tętnic i szybkie zejście z tego świata. składniki kompletnie z dupy. 100% tłuszczu w tłuszczu :/

    Marek

    OdpowiedzUsuń
  5. Często korzystam z majonezu wegańskiego. Jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka wielkość salaterki to tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń