Pierwszy raz szyneczki z sosem tatarskim zrobiłam, kiedy spodziewałam się gości i chciałam ich poczęstować czym innym niż przekąskami, które do tej pory często pojawiały się na naszym stole. Tak zrobione szyneczki okazały się strzałem w 10, goście porywali je z półmiska jedna za drugą. Od tamtej pory szyneczki z sosem tatarskim przygotowuję na każdą większą imprezę. Oprócz szyneczek z sosem tatarskim często podaję szyneczki zawijane w 3 smakach i szyneczki zawijane, które nigdy nie zawodzą
- około 250 g szynki konserwowej w plastrach
- 170 g marynowanych pieczarek (waga po odsączeniu)
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- 2 cebule dymki
- 150 g serka śmietankowego Almette
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie szczypiorek do posypania
Pieczarki i ogórki kroimy w drobną kostkę, a dymkę siekamy. Do miski dajemy pokrojone warzywa, serek śmietankowy i majonez. Wszystko mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Na plasterki szynki nakładamy przygotowany sos tatarski i zawijamy je w rulony. Szyneczki układamy na półmisku wyłożonym sałatą i posypujemy szczypiorkiem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
imprezowe przekąski przekąski przekąski na wielkanoc roladki z szynki roladki z szynki z sosem tatarskim szyneczki faszerowane szyneczki z sosem tatarskim szyneczki zawijane Wielkanoc
Szyneczki tatarskie to doskonała propozycja na przekąskę podczas niejednej imprezy! Sama przygotowałam je na imprezę firmową u siebie. Ta błyskawiczna przekąska nie tylko zachwyca smakiem, ale także szybkością przygotowania, co jest kluczowe podczas tego typu wydarzeń, gdzie czas często jest na wagę złota.
OdpowiedzUsuń