Jajka w sosie koperkowym są dla nas jednym ze smaków dzieciństwa, do którego nadal chętnie wracamy. Tak podane jajka z tłuczonymi ziemniakami są świetne jako piątkowy czy postny obiad. Bardzo lubimy to proste i niedrogie danie
- 8 ugotowanych jajek
- około 80 g masła
- 1 cebula
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 700 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- duży pęczek koperku
- sól i pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy solą i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tworząc zasmażkę. Potem wlewając mleko i śmietankę dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy koperek, gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polewamy ziemniaki i dajemy jajka pokrojone na połówki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Super, dzięki za fajne informacje w tym zakresie.
OdpowiedzUsuńNie no, zajebiste... nikt nigdy wcześniej jaj w białym sosie nie robił. Odkrycie! :D
UsuńDrogi Anonimie jest wspomniane w opisie, że to stary przepis, a nie nowe odkrycie
UsuńJa dosyć często robię sos koperkowy bo lubię . Pulpety w tym sosie też robię . Smacznego
UsuńUwielbiam 'odkurzanie' takich starych przepisów 😋
OdpowiedzUsuńFatalny sos. Wyszedł słodki mimo zrobienia dokładnie wg przepisu. Do wywalenia.
OdpowiedzUsuń