Sałatkę biała dama pierwszy raz jadłam na przyjęciu urodzinowym u koleżanki. Podała ją w salaterce na półmisku z wędlinami. Sałatka bardzo przypasowała gościom jako dodatek do wędlin, wszyscy chętnie po nią sięgali. Od tamtej pory sama często przygotowuję tą sałatkę, nie tylko na różne przyjęcia, ale również na kolację do kanapek z szynką czy kiełbasą. Sałatka biała dama znakomicie sprawdzi się na przyjęciu komunijnym, na które właśnie zaczyna się sezon. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na zimne przystawki to koniecznie zróbcie tą sałatkę
- 250 g sera żółtego Edam
- ananas z puszki (560 g)
- duży słoik selera konserwowego (870 g)
- mały słoik czosnku marynowanego (190 g)
- 3 łyżki majonezu
Czosnek kroimy na mniejsze kawałki, ananasa i ser żółty kroimy w kostkę. Przygotowane składniki dodajemy do odsączonego selera konserwowego, dodajemy majonez. Całość mieszamy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ananas czosnek sałatka biała dama sałatka do wędliny sałatka z ananasem sałatka z selerem sałatki sałatki świąteczne seler konserwowy