Ten sernik nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki wystarczy krótko zmiksować i wstawić do piekarnika. Sernik z tego przepisu jest tak smaczny, że domownicy porywają kawałek za kawałkiem jeszcze zanim zdąży dobrze wystygnąć
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
Do dużej miski dajemy ser, proszek budyniowy, żółtka i mleko skondensowane. Całość miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczmy 40 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy kolejne 40 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Sernik piekłam z funkcją piekarnika góra - dół.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta sernik sernik z 4 składników sernik z mleka skondensowanego
Czy serek w wiaderku ma być naturalny czy waniliowy?
OdpowiedzUsuńnaturalny
UsuńCzy robila go kiedys Pani z jakąś polewą? Mąż sobie zazyczyl z galaretka na wierzchu ale nie wiem czy to dobry pomysl… moze jakas polewa z mlecznej czekolady?
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Chciałabym upiec go w blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm. Jakie powinny być proporcje składników dla blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm?
OdpowiedzUsuń