Kotleciki zapiekane z ziemniakami - doskonały obiad w jednym naczyniu

Przepis na kotleciki zapiekane z ziemniakami dostałam od Mamy, a ta od koleżanki z pracy i tak pocztą pantoflową dotarł tutaj. Jest to syta i pożywna zapiekanka z kotletami mielonymi, warzywami i przepysznym sosem. Kotleciki zapiekane z ziemniakami to doskonały obiad jednogarnkowy


Naczynie żaroodporne z przykrywką o pojemności około 5,5 l
Składniki:
kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowego)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej


sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz i sól do smaku
  • duża garść tartego sera żółtego lub mozzarella
dodatkowo:
  • 3 - 4 większe ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • około 15 plasterków salami
  • zioła prowansalskie do posypania
  • sól do smaku
  • olej do posmarowania naczynia


Zapiekane kotleciki przygotowywałam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką o pojemności około 5,5 l. Każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia zapiekanki może się nieco różnić. Długość pieczenia zależy też od tego jak w grube plastry pokroimy ziemniaki. Należy sprawdzać poziom upieczenia.


Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodajemy czosnek granulowany, słodką paprykę, pieprz mielony, majeranek i sól. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy mięso. Następnie formujemy nieduże kotlety. Obrane ziemniaki, cebule i pomidory kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na zmianę układamy plasterek ziemniaka, mięso, plasterek ziemniaka, pomidora, cebuli i salami. Przygotowaną zapiekankę posypujemy do smaku solą i ziołami prowansalskimi.


Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Zapiekankę pieczemy około 1 godz. W międzyczasie jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Po upływie 1 godz. zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy mozzarellą. Zapiekankę ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem bez przykrycia i pieczemy jeszcze około 30 min.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!