Królewskie placuszki z truskawkami zachwycą każde wybredne podniebienie, a dzieci je wprost uwielbiają. Robi się je bardzo szybko, nie trzeba wyciągać miksera, składniki mieszamy łyżką i smażymy placuszki. Placuszki znakomicie sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako przekąska w ciągu dnia. Kto raz spróbuje tych placuszków często do nich wraca
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- około 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- około 200 g mąki pszennej
- około 250 g truskawek
Z podanych składników wyszło mi 18 placków z truskawkami. Ilość placuszków zależy od wielkości smażonych placków Do smażenia najlepiej użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem.
Całe jajka, jogurt naturalny i olej mieszamy. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Ponownie mieszamy na jednolite ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta zachowując odstępy. Na każdym placku układamy plasterki truskawek i smażymy na rumiano z obu stron. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
królewskie placuszki placuszki placuszki na słodko placuszki z truskawkami przekąski śniadanie i kolacja
Wygląda to na naprawdę łatwą do zrobienia przekąskę. Może sam się na to skuszę.
OdpowiedzUsuń