Sezon grillowy w pełni, a do mięs z grilla będą idealne przepisy na sprawdzone przekąski. Taki właśnie jest przepis na ogórki krokodylki, przygotowuje się je naprawdę ekspresowo, nie wymagają pasteryzacji i są niemalże od razu gotowe do jedzenia. Często robię takie ogórki, bo każdy chętnie po nie sięga
Składniki:
- około 700 g ogórków gruntowych
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ulubionego ketchupu
- 200 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Z podanych składników wyszedł mi 1 słoik ogórków o pojemności 750 ml. Ilość cukru i octu podana w zalewie jest dostosowana do naszych kubków smakowych. Najlepiej ilość octu i cukru dodać wg własnych preferencji smakowych. Już po godzinie ogórki można zajadać, ale im dłużej postoją tym lepiej przejdą zalewą. Tak przygotowane ogórki przechowywane w lodówce mogą stać nawet kilka dni.
Umyte ogórki kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości ogórków. Ogórki przekładamy na durszlak pod którym ustawiamy miskę. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i solimy. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Ostawiamy na co najmniej 30 minut, aby ogórki puściły sok.
Po tym czasie ogórki razem z czosnkiem przekładamy do słoika. Składniki na zalewę mieszamy i zalewamy nią ogórki. Ogórki odstawiamy do przegryzienia na około godzinę. Słoik z ogórkami przechowujemy w lodówce, spokojnie może stać nawet kilka dni. Z dnia na dzień ogórki są coraz smaczniejsze.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki bez pasteryzacji ogórki krokodylki ogórki krokodylki na już przetwory przetwory z ogórków sałatka do grilla sałatka ogórkowa sałatki