Obłędne marynowane ogórki, do których wystarczy dodać kilka lubianych przez nas składników. Zawsze kiedy je zrobię znikają w błyskawicznym tempie. Bardzo lubimy je jako dodatek do mięs z grilla czy kanapek z wędliną. Tak przygotowane ogórki nie wymagają dużego nakładu, bo robi się je naprawdę szybko i z prostych składników
Składniki:
- około 800 g ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki miodu naturalnego
- 4 łyżki octu 10%
- 200 ml przegotowanej, ostygniętej wody
- sól do smaku
Obrane ogórki kroimy w cieniutkie plasterki (użyłam tarki), czosnek kroimy w plasterki. Do warzyw dodajemy wodę, ocet, miód i solimy do smaku. Mieszamy. Następnie sałatkę ogórkową razem z zalewą przekładamy do słoika. Gotowe odstawiamy do przegryzienia na około 1 godz. Tak przygotowane ogórki w lodówce możemy przechowywać do kilku dni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki bez pasteryzacji ogórki marynowane sałatka ogórkowa sałatki
Toż to mizeria z wodą. Mama taką robiła.pycha
OdpowiedzUsuń