Piknikowe ciasto z owocami - prosty sposób na smaczny deser w plenerze

Sezon na wyprawy i wędrówki w pełni więc warto pomyśleć co można spakować do plecaka. Nie zawsze możemy zabrać wypchany po brzegi koszyk, ale oprócz pożywnej kanapki, warto wziąć ze sobą kawałek ciasta z owocami. Ciasto piknikowe to letni klasyk mojej Mamy. Przepis wykorzystuje zawsze kiedy w kuchni są owoce. To szybki i prosty przepis na pulchne ciasto, które zazwyczaj zaczyna znikać jeszcze zanim wystygnie. Ciasto z tego przepisu zachowuje świeżość nawet kilka dni i z powodzeniem można je przechowywać poza lodówką. To po prostu idealne ciasto na piknik😋


Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru + 2 łyżki cukru


Waga rabarbaru podana jest po pokrojeniu. Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x28 cm. Podczas dodawania jajek do ciasta masa może się zwarzyć, jednak nie ma to wpływu na efekt końcowy ciasta. Ciasto piekłam około 45 min. w 175 st. C z funkcją piekarnika góra - dół do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta. Wykałaczka może być wilgotna od rabarbaru, ale nie może być na niej śladów nieupieczonego ciasta. Do ciasta dodałam rabarbar, ale możecie użyć innych dowolnych owoców np. truskawek, borówek. Rabarbar przed pieczeniem wymieszałam z cukrem, w przypadku wykorzystania innych owoców cukier pomijamy.


Przygotowanie:

Pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar mieszamy z 2 łyżkami cukru. Odstawiamy. Do masła wsypujemy cukier i miksujemy na jasną masę. Następnie miksując dodajemy po 1 jajku. Na koniec do masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (można zmiksować).


Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy około 45 min. do tzw. suchego patyczka.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Jak dla mnie to wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń