Nie ma nic lepszego z alkoholowych, słodkich trunków jak domowy likier, a w dodatku taki, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Domowy likier Baileys znakomicie sprawdza się na babskie spotkania czy imprezy ze znajomymi. Likier robi się ekspresowo, można go przygotować na ostatnią chwilę i pić od razu, nie trzeba czekać, aż się przegryzie
Składniki:
- 300 ml whisky
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 - 3 łyżki wrzątku
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Z podanych składników wyszło około 850 ml likieru. Ilość dodanego whisky zależy od preferencji smakowych. Musicie określić sami jak bardzo alkoholowy wolicie trunek. Najlepiej wlewając alkohol próbować czy taka ilość wam odpowiada. Dla nas podana ilość alkoholu jest odpowiednia.
Kawę rozpuszczamy we wrzątku. Następnie wszystkie składniki na likier umieszczamy w wysokim naczyniu. Mieszamy do połączenia za pomocą blendera.
Likier przelewamy do butelek. Alkohol jest gotowy do picia od razu po zrobieniu, najlepiej smakuje schłodzony. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem butelką z likierem należy potrząsnąć. Pamiętajmy likier to trunek tylko dla dorosłych!
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
irish cream irlandzki likier likier likier baileys likier na święta nalewki
Czy whiskey można zastąpić wódką.
OdpowiedzUsuńmożna, ale likier zmieni smak
UsuńPrzepyszny, robi się rzeczywiście ekspresowo
OdpowiedzUsuńJak długo może stać taki alkoholu
OdpowiedzUsuńmnie znika prawie od razu, ale w lodówce i kilka tygodni
UsuńJeśli mam mleko skondensowane niesłodzone to czy dodać cukier? Ile cukru ?
OdpowiedzUsuń