Domowy likier Baileys w 5 minut - raz go zrobisz, będziesz często do niego wracać

Nie ma nic lepszego z alkoholowych, słodkich trunków jak domowy likier, a w dodatku taki, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Domowy likier Baileys znakomicie sprawdza się na babskie spotkania czy imprezy ze znajomymi. Likier robi się ekspresowo, można go przygotować na ostatnią chwilę i pić od razu, nie trzeba czekać, aż się przegryzie


Ilość: około 850 ml
Składniki:
  • 300 ml whisky
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 - 3 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Z podanych składników wyszło około 850 ml likieru. Ilość dodanego whisky zależy od preferencji smakowych. Musicie określić sami jak bardzo alkoholowy wolicie trunek. Najlepiej wlewając alkohol próbować czy taka ilość wam odpowiada. Dla nas podana ilość alkoholu jest odpowiednia.


Przygotowanie:

Kawę rozpuszczamy we wrzątku. Następnie wszystkie składniki na likier umieszczamy w wysokim naczyniu. Mieszamy do połączenia za pomocą blendera.


Likier przelewamy do butelek. Alkohol jest gotowy do picia od razu po zrobieniu, najlepiej smakuje schłodzony. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem butelką z likierem należy potrząsnąć. Pamiętajmy likier to trunek tylko dla dorosłych!


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Czy whiskey można zastąpić wódką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny, robi się rzeczywiście ekspresowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo może stać taki alkoholu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie znika prawie od razu, ale w lodówce i kilka tygodni

      Usuń
  4. Jeśli mam mleko skondensowane niesłodzone to czy dodać cukier? Ile cukru ?

    OdpowiedzUsuń