Kiedy sezon jagodowy w pełni to ciasto Esmeralda jest w naszym domu robione obowiązkowo. Domownicy je uwielbiają. Chętnie podaje takie ciasto na spotkania ze znajomymi, bo wiem że każdy zje je ze smakiem
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g gorzkiego kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 200 g jagód
- 250 g serka waniliowego homogenizowanego (np. Danio)
- 80 g cukru pudru
- 130 g mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
- 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- gorzkie kakao do oprószenia
Do przygotowana ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x24 cm. Biszkopt do ciasta można upiec dzień wcześniej. Przed robieniem masy śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone w lodówce.
Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt piekłam z funkcją piekarnika góra - dół. Po wystudzeniu boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
Następnie przygotowujemy masę jagodową. Jagody blendujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek i mleko w proszku, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mus jagodowy i miksujemy do połączenia. Do ostygniętej żelatyny dodajemy 1 - 2 łyżki masy jagodowej i mieszamy. Następnie dodajemy do reszty masy i miksujemy. Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim blatem.
Śmietankę, cukier puder i mascarpone miksujemy do uzyskania gęstej masy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasto esmeralda ciasto z jagodami jagody masa jagodowa masa śmietanowa
Ciasto wygląda niesamowicie z tym fioletowym akcentem, a zapewne jeszcze lepiej smakuje <3 Do Kawki idealne!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wybornie! Na pewno je za niedługo upiekę! Odkąd mam dwudrzwiową lodówkę o dużej pojemności to mam wiele miejsca do przechowywania wypieków i pozostałych potraw. Oznacza to, że mogę śmiało eksperymentować w kuchni!
OdpowiedzUsuńA jak zrobić z jagodami mrożonymi ? Chwilę pogotować żeby woda odparowała i zblendować ?
OdpowiedzUsuńChciałabym upiec ciasto bo wygląda na bardzo smaczne, mam tylko pytanie, czy biszkopt nie jest suchy bo widzę, że nie ma tu żadnego nasączenia? Moi domownicy wolą wilgotne biszkopty :)
OdpowiedzUsuńJeżeli chcesz możesz nasączyć
Usuń