Najlepsze na świecie ogórki kanapkowe

Próbowałam wielu przepisów na ogórki kanapkowe, ale te zdecydowanie są najlepsze. Jest to bardzo ciekawy i niewymagający przepis. Ogórki kanapkowe przygotowuje się naprawdę szybko, wystarczy pokroić warzywa, zalać zalewą i zapasteryzować. Zawsze robię ich większą ilość z myślą o zimie, ale są tak smaczne, że przeważnie znikają jeszcze przed zimą. Według domowników i znajomych są najlepsze na świecie. Polecam Wam też inne przepisy na przetwory z ogórków


Ilość: 11 słoików (500 ml)
Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryki
zalewa:
  • 1 l wody
  • 3 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki soli


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 11 słoików o pojemności 500 ml. Ilość słoików zależy od ilości nałożonych do nich ogórków. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków kanapkowych najlepiej sprawdzą się ogórki średniej wielkości, ale możecie również wykorzystać ogórki małe. Robiąc ogórki kanapkowe warto zwrócić uwagę na długość ogórków i wysokość słoików, aby z łatwością układać je w pozycji pionowej. Ogórki kanapkowe nadają się do jedzenia już po 2 - 3 dniach, ale im więcej czasu damy im na przegryzienie tym będą smaczniejsze.


Przygotowanie:
Ogórki dobrze myjemy, obcinamy końce i kroimy w podłużne plastry. Paprykę kroimy w paski. Do słoików nakładamy ogórki i dajemy po 3 - 4 paski papryki.


Składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewę przecedzamy i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 2/3 wysokości. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Czy nie za dużo tego octu na 1 l wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla nas odpowiednia ilość, ale możesz dostosować ją do swoich upodobań smakowych

      Usuń
    2. Ty Dla mnie to za dużo ja dałam 2 szkl i są pyszne słodkie lekko kwaśne takie lubimy .

      Usuń
    3. Mam to samo wrażenie jak Kasia. Spróbuje z mniejszą ilością octu ,tylko nie wiem czy wtedy 3 i pół szklanki cukru nie będzie za dużo

      Usuń
  2. Czym kroić te ogórki na ładne równe plastry ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze kroje nożem, można spróbować specjalna nakładką/ strona w tartce albo krajalnicą

      Usuń
  3. Witam czy można Robić z tego przepisu z kurkuma lub gyrosem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez pokrywki pasteryzacja?

    OdpowiedzUsuń