Próbowałam wielu przepisów na ogórki kanapkowe, ale te zdecydowanie są najlepsze. Jest to bardzo ciekawy i niewymagający przepis. Ogórki kanapkowe przygotowuje się naprawdę szybko, wystarczy pokroić warzywa, zalać zalewą i zapasteryzować. Zawsze robię ich większą ilość z myślą o zimie, ale są tak smaczne, że przeważnie znikają jeszcze przed zimą. Według domowników i znajomych są najlepsze na świecie. Polecam Wam też inne przepisy na przetwory z ogórków
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 1 l wody
- 3 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 3 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego
- 20 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki soli
Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 11 słoików o pojemności 500 ml. Ilość słoików zależy od ilości nałożonych do nich ogórków. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków kanapkowych najlepiej sprawdzą się ogórki średniej wielkości, ale możecie również wykorzystać ogórki małe. Robiąc ogórki kanapkowe warto zwrócić uwagę na długość ogórków i wysokość słoików, aby z łatwością układać je w pozycji pionowej. Ogórki kanapkowe nadają się do jedzenia już po 2 - 3 dniach, ale im więcej czasu damy im na przegryzienie tym będą smaczniejsze.
Ogórki dobrze myjemy, obcinamy końce i kroimy w podłużne plastry. Paprykę kroimy w paski. Do słoików nakładamy ogórki i dajemy po 3 - 4 paski papryki.
Składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewę przecedzamy i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 2/3 wysokości. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki kanapkowe ogórki kanapkowe do słoików ogórki na zimę przetwory przetwory z ogórków
Czy nie za dużo tego octu na 1 l wody?
OdpowiedzUsuńdla nas odpowiednia ilość, ale możesz dostosować ją do swoich upodobań smakowych
UsuńTy Dla mnie to za dużo ja dałam 2 szkl i są pyszne słodkie lekko kwaśne takie lubimy .
UsuńMam to samo wrażenie jak Kasia. Spróbuje z mniejszą ilością octu ,tylko nie wiem czy wtedy 3 i pół szklanki cukru nie będzie za dużo
UsuńCzym kroić te ogórki na ładne równe plastry ?
OdpowiedzUsuńZawsze kroje nożem, można spróbować specjalna nakładką/ strona w tartce albo krajalnicą
UsuńWitam czy można Robić z tego przepisu z kurkuma lub gyrosem?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńBez pokrywki pasteryzacja?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń