Nikt nie robi tak pysznych ogórków konserwowych jak moja Teściowa. Testowałam już wiele przepisów na ogórki, ale żadne nie były tak chrupiące i smaczne jak z jej przepisu. Od kilku lat robię ogórki wg jej receptury i mam pewność, że zawsze się udadzą, nie będą miękkie czy puste w środku. Ogórki po warszawsku są idealne do obiadu, sałatek oraz kanapek
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/4 l wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 główka czosnku
- 3 średnie marchewki
- 6 gałązek kopru z baldachami
- kawałek korzenia chrzanu
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 12 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności 900 ml. Ilość weków zależy od wielkości użytych ogórków i ilości nałożonych warzyw do słoików. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków po warszawsku najlepiej sprawdzą się ogórki małe i nieco większe. Nie polecam ogórków przerośniętych, ciężko będzie je zmieścić w słoikach, a po zrobieniu mogą okazać się puste w środku i miękkie.
Ogórki dobrze myjemy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki, a chrzan na mniejsze kawałki. Do każdego słoika wkładamy po gałązce kopru. Następnie ciasno układamy ogórki i dajemy po kawałku chrzanu i kilka plasterków marchewki. Do każdego słoika wkładamy po 1 - 2 ząbki czosnku, 1 liściu laurowym, 2 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu i wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy. Wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
Słoiki z ogórkami po warszawsku pasteryzujemy. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy 7 - 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki konserwowe ogórki korniszone ogórki na zimę ogórki po warszawsku przetwory przetwory z ogórków
Ogórki po warszawsku robię od lat, moja rodzina zajada się nimi ......
OdpowiedzUsuńTeż polecam są wyśmienite nie takie octowe jak inne ❤️
OdpowiedzUsuń