Ogórki po warszawsku - najlepszy przepis Teściowej na ogórki

Nikt nie robi tak pysznych ogórków konserwowych jak moja Teściowa. Testowałam już wiele przepisów na ogórki, ale żadne nie były tak chrupiące i smaczne jak z jej przepisu. Od kilku lat robię ogórki wg jej receptury i mam pewność, że zawsze się udadzą, nie będą miękkie czy puste w środku. Ogórki po warszawsku są idealne do obiadu, sałatek oraz kanapek


Ilość: 6 słoików (900 ml)
Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/4 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 główka czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • 6 gałązek kopru z baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności 900 ml. Ilość weków zależy od wielkości użytych ogórków i ilości nałożonych warzyw do słoików. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków po warszawsku najlepiej sprawdzą się ogórki małe i nieco większe. Nie polecam ogórków przerośniętych, ciężko będzie je zmieścić w słoikach, a po zrobieniu mogą okazać się puste w środku i miękkie.


Przygotowanie:

Ogórki dobrze myjemy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki, a chrzan na mniejsze kawałki. Do każdego słoika wkładamy po gałązce kopru. Następnie ciasno układamy ogórki i dajemy po kawałku chrzanu i kilka plasterków marchewki. Do każdego słoika wkładamy po 1 - 2 ząbki czosnku, 1 liściu laurowym, 2 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu i wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy. Wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.


Słoiki z ogórkami po warszawsku pasteryzujemy. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy 7 - 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Ogórki po warszawsku robię od lat, moja rodzina zajada się nimi ......

    OdpowiedzUsuń
  2. Też polecam są wyśmienite nie takie octowe jak inne ❤️

    OdpowiedzUsuń