Sałatka z ogórków w zalewie gyros - przepis, do którego wracam co roku

Przepis na sałatkę z ogórków w zalewie gyros gości w naszym domu od kilku lat. Od tamtej pory to obowiązkowa pozycja wśród przetworów na zimę. Zawsze musi być zapas takich ogórków w spiżarce. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do obiadu czy kanapek. Za każdym razem kiedy podam górki w takiej wersji to zbierają same pochwały wśród rodziny i znajomych


Ilość: 9 słoików (500 ml)
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 600 g czerwonej papryki
  • 450 g marchewki
  • 400 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • opakowanie przyprawy kebab gyros (30 g)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 9 słoików o pojemności 500 ml. Ilość weków zależy od ilości nałożonych warzyw do słoików. Do tego przepisu możecie użyć przyprawy dowolnej firmy, ale polecam Wam wybrać ulubioną przyprawę kebab gyros lub taką która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Sałatka z ogórków w zalewie gyros jest dobra do jedzenia już po kilku dniach, ale najlepiej smakuje jak dłużej postoi i smaki dobrze się przegryzą.


Przygotowanie:

Umyte ogórki kroimy w plasterki. Następnie ogórki solimy, mieszamy i odstawiamy. Ogórki zaczną puszczać sok, a w tym czasie obraną marchewkę i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka lub większą kostkę. Cukier, ocet, olej i przyprawę gyros mieszamy. Pokrojone warzywa i zalewę dodajemy do ogórków. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 6 godzin. W tym czasie warzywa zmiękną i puszczą sok. Ogórki z warzywami co jakiś czas mieszamy.


Po tym czasie warzywa razem z zalewą nakładamy do słoików i zakręcamy. Słoiki z sałatką z ogórków w zalewie gyros pasteryzujemy. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 2/3 wysokości. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie- nigdy nie robiłam takiej sałatki-zrobię w tym roku-dziekuję za pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje, zrobiona dzisiaj więc czas pokaże

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam, zalewa pyszna. Zobaczymy później . Dziękuję za orzepus

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Czy odlewać wodę którą puściły ogórki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy ta zalewę zagotowujemy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zalewę można zrobić bez oleju???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię z olejem, ale słyszałam że niektórzy pomijają

      Usuń
  7. Super siostra

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być papryka żołte zielona i czerwona czy tylko czerwona

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może to stać więcej godzin

    OdpowiedzUsuń
  10. Przeraża mnie ilość cukru

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka jest pychotka, 2 tygodnie temu robiłam porcję, teraz.2 robię. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zrobiłam już na surowo jest pyszna ,polecam w 100%

    OdpowiedzUsuń
  13. Dolewa się wody do ogórków czy tylko co puszcza?

    OdpowiedzUsuń